Pages

tirsdag 30. november 2010

Monopolpenger fra Frp

Årsmøtet til Frp vedtok for en måneds tid siden at de ønsket et bredt samarbeid på ikke-sosialistisk side. Slike forslag viser at de egentlig ikke mener alvor. Frps såkalte satsing på idretten finansieres med monopolpenger.

Frp nekter å ta imot flere flyktninger i Trondheim fordi de heller vil bruke pengene på idrettsbygg. Bedre eksempel på omvendt Robin Hood-filosofi skal man lete lenge etter. Paradokset er at man ikke engang sparer penger på å nekte å bosette flyktninger. Hvis man tar imot færre flyktninger, får man også mindre i tilskudd fra staten. Her budsjetterer Frp altså med monopolpenger.

Hele den såkalte idrettssatsingen til Frp er derfor betalt med monopolpenger. 300 millioner i perioden, det blir 75 millioner hvert år. Det skal ifølge artikkelen finansieres gjennom salg av kommunale bygninger, mottaksstopp av flyktninger og mindre kunst i skoler og barnehager. Mindre kunst er for så vidt ikke monopolpenger, det er bare et dårlig forslag. Men Frp sier selv at dette punktet bare vil gi 16 millioner i året. Salg av kommunale bygg kan ifølge Frps regnestykke gi totalinntekter på 500 millioner! Skal Frp selge alt av skoler, barnehager, kommunale boliger og sykehjem? Monopolpenger igjen.

KrF greier i sitt budsjett å satse på idretten. Vi vil også bygge flere flerbrukshaller, men vi gjør det med ekte penger, ikke monopolpenger. Vi tar også imot flere enslige mindreårige flyktninger enn det rådmannen legger opp til i sitt budsjett, og vi mener at kunst og kultur fortsatt har en naturlig plass i oppveksten til våre barn.

mandag 29. november 2010

Miljøbyen Trondheim

Utsikt fra Brøset
Foto: Trondheim kommune

















Det er gøy å være leder for byutviklingskomiteen i en miljøby som Trondheim. Vi bygger en klimanøytral bydel på Brøset. Vi investerer milliarder i gang- og sykkelveier og gode kollektivløsninger gjennom Miljøpakken og de forurensende oljefyrene i kommunale bygg er snart en saga blott.

I dag kunne vi lese siste nytt om miljøbyen Trondheim i Adresseavisen. Per Ciljan Skjelbred bygger Trøndelags smarteste hus når det gjelder energiløsninger. Med seg på laget har han både NTE og NTNU, og jammen betaler ikke NTE for hele greia også. Trøndelags smarteste hus vil, når det står ferdig, kun behøve 10% av normalt strømforbruk for et hus av den størrelsen. Det vil si at i løpet av ett år bruker dette huset bare litt mer enn resten av oss bruker på en måned. Det høres fristende ut, når gradestokken kryper ned mot 20 blå og strømprisen går oppover.

Dette blir et pilotprosjekt for NTE, som jobber med å få frem lønnsomme smarthus. Jeg gleder meg til dette blir standarden for norske hus, og ikke bare pilotprosjekt. Og hvis NTE skulle trenge flere hus å investere i, stiller jeg meg gjerne først i køen!

torsdag 18. november 2010

Arbeiderpartikirken

Arild Stokkan Grande, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, gikk i går ut og kalte biskop Ole Christian Kvarme for "mullah Kvarme". Bakgrunnen er at biskopen foreslår ovenfor bispedømmerådet at Einar Gelius skal sies opp fra sin stilling som sogneprest i Vålerenga. I oppfølgingen av utsagnet sier Arild Stokkan Grande at han ønsker seg en åpen og inkluderende folkekirke, og stiller biskop Kvarme opp som motsetningen til dette. Videre påstår han at biskopen sprer hat med sine handlinger.

Argumentasjonen ligger som et syltynt lag over den egentlige agendaen til Grande og flere andre i Ap, nemlig å styre kirken og kirkens ansatte slik de selv vil. Det er ikke en folkekirke Grande ønsker seg, men en Arbeiderpartikirke, styrt etter det Ap til enhver tid måtte mene er de riktige verdiene. Det kommer kanskje som en overraskelse på Arild Stokkan Grande, men kirken blir i dag styrt etter verdier som er mye eldre og bedre enn Arbeiderpartiet.

Det er svært sjelden at en prest i DnK blir sagt opp. Når biskopen nå likevel foreslår oppsigelse, er det med god grunn. Einar Gelius har opptrådt illojalt i forhold til sin arbeidsgiver gjentatte ganger, og det har like mange ganger blitt forsøkt å rydde opp i dette på andre måter enn å si ham opp. Det må være mulig også for kirken å si opp illojale arbeidstakere, uten at stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene med en gang er på plass med utsagn som "mullah Kvarme".

En slik hån mot en biskop og embetsmann burde Grande og Arbeiderpartiet holde seg for god til.

mandag 15. november 2010

KrF er på parti med barna

Audun Lysbakken ga i dag beskjed om at regjeringen vil ha en full gjennomgang av hele barnevernet, og ønsker seg et barnevern som setter barna i sentrum. Det kommer også en stortingsmelding om barnevernet høsten 2012.

Det er kjempeflott at regjeringen nå viser at de ønsker å ta barnevernsbarna på alvor. Øyvind Håbrekke, KrFs representant fra Sør-Trøndelag, har helt siden han ble valgt inn på Stortinget kjempet for full barnevernsdekning. Nå er regjeringen på gli, og sier at køene skal bort. Men når skal de være borte? Det har ikke Audun Lysbakken sagt noe om. Opptrappingsplanen for barnevernet må på plass allerede neste år, dette kan vi ikke vente lenger på!

onsdag 10. november 2010

Dyrt å fjerne kontantstøtten

SV har helt siden kontantstøtten ble innført, kjempet mot den med nebb og klør. Og det til tross for at et klart flertall i den norske befolkningen ønsker å ha valget mellom kontantstøtte og barnehage. Det SV aldri har forstått er at det finnes en god del foreldre der ute som ønsker å være hjemme med barna når de er 1 og 2 år isteden for å sende dem i barnehagen. Skillet mellom SV og KrF går altså på hvem som er best egnet til å ta seg av barna. Er det staten, eller er det foreldrene selv. Svaret er selvfølgelig foreldrene!

Regjeringen har nå blitt enig, kontantstøtten for 2-åringene skal vekk. Det er selvfølgelig bare et tidsspørsmål før den forsvinner helt med den regjeringen vi har nå, det er nok ikke bare 2-åringene som skal tvinges i barnehagen.  Problemet for regjeringen er bare at det er så altfor dyrt å fjerne kontantstøtten, fordi det vil bli økt press på barnehagene. Regjeringen vil altså fjerne en ordning som et flertall av befolkningen er svært fornøyd med, og dermed gi foreldre mindre tid med sine egne barn, og i tillegg så vil de bruke enda flere av mine og dine skattepenger for å få det til.

Er det rart vi ønsker oss et regjeringsskifte?

mandag 8. november 2010

Opptur for KrF

Etter å ha vært på KrFs landsstyremøte i helga, er det tydelig at KrF nå er på vei mot en gedigen opptur. Når de mest sentrale personene i KrF er så motiverte og engasjerte, må det bare gi resultater i form av økt oppslutning fremover.

Et enstemmig landsstyre sluttet seg også til endringene i bekjennelsesparagrafen, noe få av oss trodde var mulig for bare ett år siden.

Landsstyret vedtok også flere viktige resolusjoner, som viser at partiet har gode løsninger på de utfordringene folk møter i hverdagen sin. Det skal jeg komme tilbake til, men summen av alt dette viser at KrF er på vei oppover. Jeg gleder meg til landsmøtet neste år, og til lokalvalget i september 2011. Da skal vi vise velgerne at KrF er et parti med gode hverdagsløsninger for alle, som alltid står på de svakestes side, og som står trygt plassert midt i det politiske landskapet.

mandag 1. november 2010

Meningsløse ruskutt

Rådmannen i Trondheim foreslår i sitt budsjett å legge ned 3 kriseplasser innenfor rusrehabilitering. Den eneste begrunnelsen som gis er at disse plassene blir fjernet fordi kommunen bruker mer penger på rusomsorg enn gjennomsnittet.

Samtidig vet vi at kommunen har et stort press på rusområdet, vi har rett og slett ikke mange nok plasser. Alle kommunale botilbud for rusmisbrukere er fylt opp, og det er stor etterspørsel etter kriseplasser. Da blir det meningsløst å kutte i antall plasser, slik rådmannen vil.Et gjennomsnitt er da ikke noe mål for om vi bruker pengene riktig eller ikke!

Her er det behov for politikere som styrer ut fra andre prinsipp enn gjennomsnitt og tørre tall. KrF styrer ut fra prinsippet om å ha hvert enkelt menneske i fokus. Derfor vil vi kreve en verdig behandling og et rehabiliteringstilbud for alle som ønsker det. Det burde tross alt være en selvfølge.