Pages

onsdag 10. november 2010

Dyrt å fjerne kontantstøtten

SV har helt siden kontantstøtten ble innført, kjempet mot den med nebb og klør. Og det til tross for at et klart flertall i den norske befolkningen ønsker å ha valget mellom kontantstøtte og barnehage. Det SV aldri har forstått er at det finnes en god del foreldre der ute som ønsker å være hjemme med barna når de er 1 og 2 år isteden for å sende dem i barnehagen. Skillet mellom SV og KrF går altså på hvem som er best egnet til å ta seg av barna. Er det staten, eller er det foreldrene selv. Svaret er selvfølgelig foreldrene!

Regjeringen har nå blitt enig, kontantstøtten for 2-åringene skal vekk. Det er selvfølgelig bare et tidsspørsmål før den forsvinner helt med den regjeringen vi har nå, det er nok ikke bare 2-åringene som skal tvinges i barnehagen.  Problemet for regjeringen er bare at det er så altfor dyrt å fjerne kontantstøtten, fordi det vil bli økt press på barnehagene. Regjeringen vil altså fjerne en ordning som et flertall av befolkningen er svært fornøyd med, og dermed gi foreldre mindre tid med sine egne barn, og i tillegg så vil de bruke enda flere av mine og dine skattepenger for å få det til.

Er det rart vi ønsker oss et regjeringsskifte?

2 kommentarer:

  1. Nå har jo ikke akkurat KrF stått hardt på for å få bygd ut barnehager her i landet. Snarere tvert imot. Fram til denne regjeringa fikk på plass full barnehagedekning, har mange av kontantstøttemottakerne vært foreldre som ikke har fått barnehageplass, selv om de har ønsket det. Hvor blir det da av valgfriheten når det gjelder barneomsorgen, slik ett av formålene med kontantstøtteloven er?

    Et ikke ukjent fenomen har vært at kontantstøttepenger brukes til å betale dagmamma. Det er vel ikke helt i tråd med formålet heller?

    I praksis er kontantstøtta en avgift på barnehagebruk, for oss som ønsker å ha barnet vårt i barnehagen. Ikke bare betaler vi 2330,- i måneden for plassen, det betyr også at vi ikke får over 3000,- i måneden i kontantstøtte. Og det er faktisk hele poenget med kontantstøtten. Forstå det den som kan.

    Ellers er jo det litt snedige med den undersøkelsen hvor stor avstand det er mellom hva foreldre svarer i undersøkelsen og deres praksis.

    SvarSlett
  2. Du tar jo selv opp det samme poenget som jeg har, at dette dreier seg om valgfrihet. Hvis det skal være reell valgfrihet, så må alle ha mulighet til å velge barnehage og alle må ha mulighet til å velge kontantstøtte.

    KrF støtter barnehageutbyggingen, og har fremmet forslag om gratis kjernetid for bl.a. innvandrerfamilier hvor barna har behov for å lære norsk og bli integrert i samfunnet.

    I praksis taper de som mottar kontantstøtte flere tusen kroner i måneden. For mens staten betaler ca 10 000 kroner måneden pr barnehageplass, slik at du bare betaler kr 2330, gir staten bare 3000 kr måneden til de som ønsker å være hjemme med barna ett eller to år ekstra.

    SvarSlett